"SEBARKANLAH SALAM DI ANTARA KALIAN"

Saturday, March 26, 2011

Halaqah Riyadhus Solihin 7 (HARIS 7)

Tarikh:4 Mac 2011

Tempat:Masjid IPG Kampus Keningau

Masa:selepas solat Subuh

Yaqin dan Tawkkal

Tajuk kita pada hari ini ialah berkenaan yaqin dan tawakkal. Al imam an Nawawi meletakkan tajuk yaqin bersekali dengan tawakkal, tidak di separate. Kata ulama’ tawakkal itu adalah buah kepada yaqin.

Apa itu yaqin?

Al yaqin العلم الذي لا شك فيه Yaqin ialah suatu ilmu yang tidak ada keraguan padanya. Kalimah yaqin ini sudah diguna pakai oleh orang Melayu kita dan kita telah terimanya sebagai Bahasa Melayu. Selalu kita dengar orang tanya “Anda yaqin?”

Martabat yaqin ada tiga, ilmul yaqin, ainul yaqin, haqqul yaqin. Ketiga-tiga yaqin ini ada disebut dalam quran.

Nak tahu mengenai Ilmul yaqin, ainul yaqin dan haqqul yaqin ini, dalam hal ini Al imam Ibnu Taimiyyah buat analogi supaya kita mudah faham. Beliau ambil misal tentang madu. Madu ni sebenarnya sedap. Manis dan baik untuk kesihatan. Tapi orang perempuam tak suka madu. Sebenarnya madu baik untuk lelaki dan perempun.

Baik. Orang bagi tahu madu itu manis, sedap, berkhasiat dan warnanya sekian sekian. Madu tak ada depan kita. Just orang describe saja. Martabat ini namanya ilmul yaqin. Manakala ainul yaqin pula ialah kita dihadirkan dengan sebotol madu. Ada madu depan mata kita. Haqqul yaqin ialah apabila kita ambil madu dan kita rasa sendiri madu itu. Sadap bah!

Saya nak tambah pasal madu. Madu yang terbaik ilah madu gunung atau bukit, diikuti oleh madu dari pokok-pokok di hutan and then madu pelihara. Allah sebut dalam quran:


Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia",(an nahl:8)

Itu pasal yaqin, kemudian tawakkal pula ialah berserah. Kita berserah bulat-bulat kepada Allah SWT selepas kita menjalani proses ikhtiar. Tawakkal ini tidak menafikan ikhtiar. Bahkan kita dituntut berikhtiar.

قال الله تعالى " ولما رأى المؤمنون الأحزاب قالوا هذا ما وعدنا الله ورسوله وصدق الله ورسوله وما زادهم إلا إيمانا وتسليما " الأحزاب


Dan tatkala orang-orang mukmin melihat golongan-golongan yang bersekutu itu, mereka Berkata : "Inilah yang dijanjikan Allah dan Rasul-Nya kepada kita". dan benarlah Allah dan Rasul-Nya. dan yang demikian itu tidaklah menambah kepada mereka kecuali keimanan dan penyerahan.(al ahzab:22)

Ayat ini berkenaan satu peperangan yang berlaku antara tentera Islam dengan tentera musuh yang terdiri daripada pelbagai puak dan kabilah. Mereka bergabung menjadi satu pasukan untuk menentang kaum muslimin. Sebab itu peperangan ini dinamakan peperangan al ahzab (bersekutu).

Cerita mengenai peperangan ini sudah makruf dan diketahui umum. Saya tak berhajat nak panjangkan cerita ini. Nanti kita bincang dalam topik sirah dengan panjang lebar. Cumanya saya nak sebut bahawa dalam peperangan al ahzab ini golongon muslimin ada dua jenis, munafik dan mukmin sejati.

Mukmin sejati apabila diasak dengan ujian yang dahsyat, iman mereka tak goyah. Mereka berkata seperti mana ayat tadi, surah al ahzab ayat 22. “Dan tatkala orang-orang mukmin melihat golongan-golongan yang bersekutu itu, mereka Berkata : "Inilah yang dijanjikan Allah dan Rasul-Nya kepada kita". dan benarlah Allah dan Rasul-Nya. dan yang demikian itu tidaklah menambah kepada mereka kecuali keimanan dan penyerahan”.

Manakala bahasa orang munafiqin maka bunyi dan nadanya lain. Allah sebut dalam quran sifat mereka ini.

Dan (Ingatlah) ketika orang-orang munafik dan orang-orang yang berpenyakit dalam hatinya Berkata :"Allah dan rasul-Nya tidak menjanjikan kepada kami melainkan tipu daya".


قال تعالى "الذين قال لهم الناس إن الناس قد جمعوا لكم فاخشوهم فزادهم إيمانا وقالوا حسبنا الله ونعم الوكيل فانقلبوا بنعمة من الله وفضل لم يمسسهم سوء واتبعوا رضوان الله والله ذو فضل عظيم " آل عمران

(yaitu) orang-orang (yang mentaati Allah dan rasul) yang kepada mereka ada orang-orang yang mengatakan: "Sesungguhnya manusia(orang quraisy) telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu, Karena itu takutlah kepada mereka", Maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: "Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung". Maka mereka kembali dengan nikmat dan karunia (yang besar) dari Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keridhaan Allah. dan Allah mempunyai karunia yang besar.(Ali Imran: 173 – 174)

Ayat ini membicarakan tentang peristiwa perang Badar Shughra (Badar kecil) yang terjadi setahun sesudah perang Uhud. sewaktu meninggalkan perang Uhud itu, Abu Sufyan pemimpin orang Quraisy bersedia bertemu kembali dengan kaum muslimin pada tahun berikutnya di Badar. Abu Sufyan sendiri waktu itu merasa takut, maka dia bersama tenteranya tidak jadi perang, lalu dia menyuruh Nu'aim ibnu Mas'ud dan kawan-kawan pergi ke Madinah untuk menakutkan kaum muslimin dengan menyebarkan khabar bohong bahwa kaum quraisy bersiap untuk menyerang.

Ini kita kata provokasilah. Strategi nak menakutkan tentera Islam. Tapi sebaliknya orang Islam terima perkhabaran ini dengan penuh keimanan dan penyerahan kepada Allah SWT.

وقالوا حسبنا الله ونعم الوكيل

Banyakkan menyebut doa ini “Hasbunallahu wani’mal wakil”.- Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung.


قال تعالى " وتوكل على الحي الذي لا يموت " الفرقان

Dan bertawakkallah kepada Allah yang hidup (kekal) yang tidak mati, dan bertasbihlah dengan memuji-Nya. dan cukuplah dia Maha mengetahui dosa-dosa hamba-hamba-Nya.(al furqan:58)

السادس عن عمر رضي الله عنه قال سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول لو أنكم تتوكلون على الله حق توكله لرزقكم كما يرزق الطير تغدو خماصا وتروح بطانا رواه الترمذي

Hadis keenam . Daripada Umar RA katanya “Aku dengar rasulallah SAW bersabda: Andainya kamu bertawakkal kepada Allah dengan bersungguh-sungguh, nescaya Allah akan memberi rezeki kepadamu sebagaimana burung yang keluar pagi dengan perut kosong dan kembali di waktu senja hari dengan perut kenyang.” Hadis riwayat Tirmizi.

Burung adalah salah satu daripada makhluk Allah SWT. Burung tiap-tiap pagi dia akan keluar dari sarangnya untuk mencari rezeki sambil bertawakkal. Keluar pagi baca:

بسم الله توكلت على الله!

Burung pun pandai tasbih, zikir ingat Allah jugak! Bahkan semua makhluk berzikir kepada Allah SWT. Dalilnya Allah sebut dalam surah al isra’, ayat 44:


Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. dan tak ada suatupun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.

Ini burung! Maka kita sebagai manusia kena malu kalau perangai kita lebih teruk daripada burung. Pagi haris masih enak dibuai mimpi. malas cari rezeki. Ada seorang alim dia kata “Jangan kamu jadi lebih bodoh daripada seekor ayam yang berkokok pada pagi hari manakala kamu masih enak menyambung mimpi”.

Kita sambung minggu depan! والله أعلم

0 comments:

Post a Comment