"SEBARKANLAH SALAM DI ANTARA KALIAN"

Monday, August 31, 2009

Kuliah Hujung Minggu


Pada 8 Ramadhan 1430 saya menyampaikan Kuliah Hujung Minggu(KULHUM) kepada para jemaah Masjid Kampung Padang Bongor. Sudah lama saya tidak berkuliah di masjid kampung kelahiran saya ini. Berkhutbah pun sudah tidak dibenarkan lagi. Kali terakhir saya berkhutbah di masjid ini ialah pada punghujung 2007 yang lampau.

Saya berada di kampung, rehat sekejap setelah selesai bentang proposal saya di UIA. Perjalanan masih panjang. Baki cuti belajar saya akan berakhir bulan November depan. Harap dapat habiskan dalam tempoh yang diberikan. Ya Allah! Berikan kepadaku kekuatan.

Kembali kepada KULHUM. Saya berkongsi ilmu berkenaan Ramadhan ini. Ramadhan adalah bulan pengampunan. Justeru marilah sama-sama kita merebut peluang dan ruang yang disediakan ini untuk mencapai pegampunan Allah SWT. Firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 133 yang bermaksud:

Dan bersegeralah kamu kepada pengampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang lebarnya selebar langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa,

Syurga disediakan oleh Allah untuk orang yang bertakwa, orang yang bersih dirinya daripada noda dan dosa. Setiap manusia tidak terlepas daripada melakukan dosa. Sebab itu kita perlu minta ampun kepada Allah SWT. Para anbiya’ pun berdoa meminta ampun.

Lihat ungkapan doa Nabi Adam(surah al-a’raf:23)

قَالَا رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

Keduanya berkata: "Ya Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya pastilah kami termasuk orang-orang yang rugi.

Nabi Ibrahim berdoa(surah Ibrahim:41)

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Ya Tuhan kami, beri ampunlah Aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)".

Nabi Nuh berdoa(surah Nuh:28)

رَبِّ اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِمَنْ دَخَلَ بَيْتِيَ مُؤْمِنًا وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَلَا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا تَبَارًا

Ya Tuhanku! ampunilah aku, ibu bapaku, orang yang masuk ke rumahku dengan beriman dan semua orang yang beriman laki-laki dan perempuan. dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kebinasaan".

Nabi Muhammad SAW beristighfar dan meminta ampun kepada Allah SWT tidak kurang daripada tujuh puluh kali satu hari dalam keadaan baginda diberi jaminan syurga dan maksum tiadak melakukan sebarang noda dan dosa.

Rebutlah pelung Ramadhan ini dengan melakukan amal ibadah. Dapatkan barakah, margfirah dalam bulan ini. Amat rugi manusia yang menjalani Ramadhan kemudian meninggalkan Ramadhan dalam keadaan dosa tidak terampun.

Saya juga memberikan beberapa perkara yang perlu diperbanyakkan pada bulan Ramadhan. Apa yang patut dilakukan berpandukan kepada firman Allah berkenaan ayat siyam.(al-baqarah 183 hingga 186)

Akhir sekali saya mengcadangkan kepada jemaah agar kuliah dihidupkan sepanjang Ramadhan. Adakan Kuliah Hujung Minggu(KULHUM), Kuliah Tujuh Minit(KULTUM), amalan solat malam dan lain-lain. Semoga kita menang dalam Madrasah Ramadhan.

0 comments:

Post a Comment