"SEBARKANLAH SALAM DI ANTARA KALIAN"

Thursday, September 12, 2013

Menawan Puncak Gunung Kinabalu(sambungan)                                                                    Menikmati dinner di Laban rata

Sampai di Laban Rata kami terus ke kantin isi perut yang dah keroncong. Malam ni ada perlawanan bola sepak akhir Piala Malaysia, Kelantan lawan ATM. Tok Nebang berminat untuk mengikutinya namun apakan daya TV tak ada.

Jam 930 malam saya kesejukan. Jawabnya terus tidur dalam selimut tebal. Sajuk bah. Tidur saya taklah jenak mana. Sekitar jam 10 malam saya dengar perbualan Hadi. Hadi dapat maklumat daripada kampung di Kelantan bahawa Kelantan mendahului ATM 2- 1. Gomo Kelate Gomo!

            Talimat ringkas sebelum mendaki

Ahad, 21 Oktober 2012, jam 130am kami sudah bangun untuk meneruskan pendakian. Seusai qiamullail dan mengambil sedikit makanan kami berkumpul untuk taklimat perjalanan. Berbekalkan semangat yang tinggi menggunung, doa dan tawakkal serta motivasi berita kemenangan Kelantan malam semalam, kami mulakan pendakian jam 230am.

Kami akan menempuh 2 km untuk sampai ke puncak. Perjalanan biasa mengambil masa 2 hingga 3 jam. Laluan kali ini agak mencabar dan memeritkan. Dalam kumpulan kami tiada seorangpun bawa lampu. Makanya dalam penglihatan yang kurang impas kami meraba-raba mengikuti trek. Hanya tumpang peserta lain yang ada lampu. Memang gelap. Nasib baik kat dunia ni boleh tumpang cahaya  daripada lampu orang. Kat akhirat tak boleh. Masing-masing bawa diri.

Pada hari ketika orang-orang munafik laki-laki dan perempuan berkata kepada orang-orang yang beriman: "Tunggulah kami supaya kami dapat mengambil sebahagian dari cahayamu." Dikatakan (kepada mereka): "Kembalilah kamu ke belakang dan carilah sendiri cahaya (untukmu)." Lalu diadakan di antara mereka dinding yang mempunyai pintu. Di sebelah dalamnya ada rahmat dan di sebelah luarnya dari situ ada siksa. Orang-orang munafik itu memanggil mereka (orang-orang mukmin) seraya berkata: "Bukankah kami dahulu bersama-sama dengan kamu?" Mereka menjawab: "Benar, tetapi kamu mencelakakan dirimu sendiri dan menunggu (kehancuran kami) dan kamu ragu- ragu serta ditipu oleh angan-angan kosong sehingga datanglah ketetapan Allah;dan kamu telah ditipu terhadap Allah oleh (syaitan) yang amat penipu.(al hadid:13-14)

Di pertengahan jalan sudah ramai yang kecundang. Mereka patah balik ke belakang. Masalah altitude sickness. Kebanyakannya pendaki dari Korea. Saya pun sudah mula terasa kekurangan oksigen. Saya, Hadi dan Tok Nebang sudah kepenatan. Alif dan Ikram dah jauh ke hadapan.
                                                  Tok Nebang bersama dua orang anaknya


Dalam susah payah kami berjaya juga sampai di Sayat-sayat check point, tempat yang melayakkan pendaki mendapat sijil penuh. Subuh sudah masuk. Kami solat di kawasan lapang atas batu. Ikram dan Alif sudah sampai Low’s Peak, tempat paling kemuncak.

 berehat selepas solat subuh

                                                      Kepenatan, kesejukan sambil merenung keindahan alam
 

630 am. Kami berada di kawasan lapang Gunung tapi belum sampai ke puncak. Siang sudah muncul manakala malam sudah pergi. Nampak indah alam ini. Alam ciptaan ilahi.

Subhanallah! Jika sebelum ini saya hanya dengar pengalaman kawan, tapi hari ini saya sendiri dapat rasakan. Penat mendaki disusuli dengan takbir membesarkan ilahi, memberi pengajaran dan iktibar bagi mereka yang mengerti.
Maka apakah mereka tidak melihat akan langit yang ada di atas mereka, bagaimana Kami meninggikannya dan menghiasinya dan langit itu tidak mempunyai retak-retak sedikitpun ? Dan Kami hamparkan bumi itu dan Kami letakkan padanya gunung-gunung yang utuh dan Kami tumbuhkan padanya segala macam tanaman yang indah dipandang mata, untuk menjadi pelajaran dan peringatan bagi tiap-tiap hamba yang kembali (mengingat Allah).(qaf:6-8)
                                                                 Kelantan 2 ATM 1 Tahniah Kelantan!Betullah. Kejayaan tidak dapat dicapai dengan jalan senang. Puncak Gunung Kinabalu tidak dihampar dengan permaidani merah. Begitu juga perjalanan hidup sebagai pembela agama Allah. Untuk melihat Islam tertegak maka kita tidak boleh menyerah kalah. Kita mesti berusaha dan terus berusaha sehingga ke gerbang jaya- Kemuncakya ialah nikmat syurga.

“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.”(al ankabut:2-3)

                                                               Low's Peak, kemuncak Gunung Kinabalu


Dengan tenaga yang masih berbaki kami terus mendaki untuk sampai Low’s Peak. Jam 800am kami sampai akhirnya. Walaupun kumpulan kami uncit tapi kami syukur sebab sampai. Tidak semua pendaki sampai kawasan ini. Oleh kerana masa sudah lewat maka kami terus mulakan aktiviti turun.
Alhamdulillah, kami selamat tiba di Timpohon jam 5pm. Di kaki gunung, isteri dan anak- anak sudah sedia menunggu. Kami buat sedikit majlis penyerahan sijil sesama kami. Terima kasih kepada Abang guide yang amat sabar ikut kami naik dan turun gunung.

 Antara tempat curam dan bahaya, perlu guna tali

                                                                                PALAPES KUSZAKumpulan terakhir meninggalkan Sayat-sayat Check Point

Majlis penyampaian sijil kepada peserta yang berjaya

 

0 comments:

Post a Comment