"SEBARKANLAH SALAM DI ANTARA KALIAN"

Friday, January 4, 2013

Penyakit al-Wahnعن ثوبان قال
قال رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: "يوشك الأمم أن تداعى عليكم كما تداعى الأكلة إلى قصعتها" فقال قائل: ومن قِلّةٍ نحن يومئذٍ؟ قال: "بل أنتم يومئذٍ كثيرٌ، ولكنكم غثاءٌ كغثاء السيل، ولينزعنَّ اللّه من صدور عدوكم المهابة منكم، وليقذفنَّ اللّه في قلوبكم الوهن" فقال قائل: يارسول اللّه، وما الوهن؟ قال: حبُّ الدنيا وكراهية الموت

Daripada Thauban Rasulullah bersabda, “Hampir-hampir orang-orang kafir menyerbu dan membinasakan kalian, seperti halnya orang-orang yang menyerbu makanan di dalam talam.” Seseorang berkata, “Apakah kerana sedikitnya kami waktu itu?” Baginda bersabda, “Bahkan kalian waktu itu banyak sekali, tetapi kalian seperti buih di atas air bah. Dan ALLAH mencabut rasa takut musuh-musuhmu terhadap kalian serta mencampakkan ke dalam hatimu penyakit wahn.” Maka seseorang bertanya, “Apakah wahn itu?” Baginda menjawab, “Cinta dunia dan takut mati.”

Cinta dunia dan takut mati. Penyakit yang sememangnya telah menjadi kronik dalam kalangan umat Islam sekarang. Penyakit ini tiada dalam pengajian ilmu doktor samada lama maupun moden. Penyakit ini disebut oleh baginda nabi s.a.w lebih 14 kurun yang lalu. Kerananya umat Islam sekarang berada dalam kondisi yang amat lemah.

Jumlah umat Islam di seluruh dunia sekarang ialah 1.57 bilion dengan nisbah satu orang Islam bagi setiap empat penduduk dunia. Satu jumlah yang amat banyak berbanding agama lain. Umat Islam yang berada sekitar Negara haram Yahudi pun amat banyak jika dinisbahkan dengan Yahudi tapi apa yang berlaku?

Apa yang dikesali ialah walaupun kita boleh di anggap menang dari segi kuantiti tetapi  kalah dari segi kualiti. Umum menyedari bahawa umat Islam di kebanyakan negara berada dalam situasi yang tidak boleh di banggakan. Lihat sahaja krisis yang melanda di kebanyakan negara umat Islam.

Sebagai contoh, Negara-negara Islam Arab mengelilingi Israel di segenap penjuru tapi Israel yang bilangannya sedikit dapat berdiri dengan sombongnya. Dikatakan kalaulah setiap orang Islam di Negara Arab bersatu membaling batu ke arah Israel secara serentak nescaya Israel akan tenggelam.

Realitinya umat Islam tidak saling bantu membantu bahkan bertelingkah antara satu sama lain. Salah satu daripada puncanya ialah kerana penyakit al-wahn. Kerana cintakan dunia maka tamak haloba menguasai umat. Kerana bencikan kematian maka manusia lupa ibadat. Hati mereka hanya untuk hidup senang di dunia walaupun hakikatnya tidak sedemikian.

Maka kita tidak boleh bangga dengan ramainya bilangan kita. Kita mahu manusia seperti sahabat dalam Badar. Walaupun bilangan mereka kecil tetapi dapat mengalahkan musuh yang banyak. Mereka adalah manusia yang cintakan akhirat dan mencari syahid di medan jihad.

Apa sebab umat Islam sekarang diperkotak katikkan oleh musuh Islam? Mengapa umat Islam tidak menang? Mengapa kualiti dan jati diri umat Islam terhakis? Hadis di atas menerangkannya. Kita diserang penyakit al-wahn – cinta dunia dan takut mati.

2 comments:

musafir kehidupan said...[Balas]

Syukran Ustaz, atas jawapan beserta "bonus" penerangannya. Jazakillah.

Aisyah M.Yusuf said...[Balas]

Umat Islam mestilah bersatu menghadapi serbuan orang-orang kafir, Alhamdulillah da'wah Akhi moga memberi penerangan kepada umat , salam dan do'a, Jazakallahu khairan katsiran.

Post a Comment