"SEBARKANLAH SALAM DI ANTARA KALIAN"

Monday, July 27, 2009

Bahaya syirik dalam kehidupan

Firman Allah SWT:(al-kahf:110)
قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَمَنْ كَانَ يَرْجُوا لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

Katakanlah: Sesungguhnya Aku Ini manusia biasa seperti kamu, yang diwahyukan kepadaku: "Bahwa Sesungguhnya Tuhan kamu itu adalah Tuhan yang Esa". barangsiapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, Maka hendaklah ia mengerjakan amal yang saleh dan janganlah ia mempersekutukan seorangpun dalam beribadat kepada Tuhannya".


Asas persamaan Islam dan Kristian

“…marilah kepada kalimah yang bersamaan diantara kami dan kamu…” 3:64
“…yang paling hampir kepada kamu di dalam kepercayaan dan mawaddah adalah mereka yang mengatakan kami adalah nasara …” 5:82

Kesaan Tuhan

Katakanlah:” Dialah Allah, yang Maha Esa

Allah adalah Tuhan yang bergantung kepadaNya segala sesuatu

Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakkan

Dan tiada seorangpun yang setara dengan-Nya

Suratul Ikhlas:1-4

Keesan Allah dalam Bible

Ulangan 6:4, Markus 12:29
Dengarlah, hai orang Israel, Tuhan Allah kita, Tuhan itu esa.

Matius 19:16
Ada seorang datang kepada Yesus, dan berkata: "Guru, perbuatan baik apakah yang harus kuperbuat untuk memperoleh hidup yang kekal?"

Matius 19:17
Jawab Yesus: "Apakah sebabnya engkau bertanya kepada-Ku tentang apa yang baik? Hanya Satu yang baik. Tetapi jikalau engkau ingin masuk ke dalam hidup, turutilah segala perintah Allah."

“Segala sesuatu yang ada dilangit, dibawah bumi, air dibawah bumi, kamu tidak boleh kamu tunduk atau sembah sebab aku adalah Tuhan yang cemburu” Exo/Keluaran 20:3-5, Deu/Ulangan 5:7-9

Kesilapan terbesar yang dilakukan oleh penganut Kritian ialah mengsyirikkan Allah. Firman Allah SWT:(al-maidah:72)

لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُوا إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ وَقَالَ الْمَسِيحُ يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ اعْبُدُوا اللَّهَ رَبِّي وَرَبَّكُمْ إِنَّهُ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَارٍ

Sesungguhnya Telah kafirlah orang-orang yang berkata: "Sesungguhnya Allah ialah Al masih putera Maryam", padahal Al masih (sendiri) berkata: "Hai Bani Israil, sembahlah Allah Tuhanku dan Tuhanmu". Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, Maka pasti Allah mengharamkan kepadanya surga, dan tempatnya ialah neraka, tidaklah ada bagi orang-orang zalim itu seorang penolongpun.

Pengertian syirik

Syirik ialah menyekutukan Allah dengan sesuatu yang lain seperti percaya sesuatu makhluk itu berkuasa memberi manfaat dan mudarat.Contoh: percaya kepada berhala, batu, dan tangkal.Syirik terbahagi kepada dua:syirik jali dan syirik khafi.

Syirik Jali

Syirik yang jelas pada perbuatan lahir sama ada perkataan atau perbuatan
Contoh :
1.Menyembah berhala
2.Memakai tangkal
3.Membuang ancak

Syirik Khafi

Syirik yang tersembunyi.
Contoh:
1.Riak dan takbur
2.Ujub, merasa megah dengan diri sendiri.
3.Sum’ah, mahu kelebihannya diketehui orang

Bahaya perbuatan syirik

1.Terbatal iman

2.Amalan-amalan ditolak dan tidak mendapat pahala

3.Kekal di dalam neraka semasa di akhirat nanti

4.Merendahkan martabat kemuliaan manusia

"Barangsiapa mempersekutukan sesuatu dengan Allah maka adalah ia seolah-olah jatuh dari langit lalu disambar oleh burung, atau diterbangkan angin ke tempat yang jauh." (Al-Hajj: 31)
"Dan berhala-berhala yang mereka seru selain Allah, tidak dapat membuat sesuatu apapun, sedang berhala-berhala itu (sendiri) dibuat orang. (Berhala-berhala) itu benda mati, tidak hidup, dan berhala-berhala itu tidak mengetahui, bilakah pe-nyembah-penyembahnya akan dibangkitkan." (An-Nahl: 20-21)

5.Sarang khurafat dan kebathilan

6.Kezaliman yang sangat besar

7.Sumber daripada segala ketakutan dan kecemasan

"Akan Kami masukkan ke dalam hati orang-orang kafir rasa takut, disebabkan mereka mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang Allah sendiri tidak menurunkan keterangan tentang itu. Tempat kembali mereka ialah Neraka, dan itulah seburuk-buruk tempat tinggal orang-orang yang zhalim." (Ali Imran: 151)

8.Menjadikan manusia malas melakukan pekerjaan bermanfaat

"Dan mereka menyembah selain daripada Allah apa yang tidak dapat mendatangkan kemudharatan kepada mereka dan tidak (pula) kemanfa'atan, dan mereka berkata, 'Mereka itu adalah pemberi syafa'at kepada kami di sisi Allah.'Katakanlah, 'Apakah kamu mengabarkan kepada Allah apa yang tidak diketahuiNya baik di langit dan tidak (pula) di bumi.' Mahasuci Allah dan Mahatinggi dari apa yang mereka persekutukan (itu)." (Yunus: 18)

9.Memecah-belah masyarakat

"Dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang mempersekutukan Allah, yaitu orang-orang yang memecah belah agama me-reka dan mereka menjadi beberapa golongan. Tiap-tiap golongan merasa bangga dengan apa yang ada pada golongan mereka." (Ar-Ruum: 31-32)

0 comments:

Post a Comment